Keto kalkulator

Dec 25, 2021 • 3 min čitanja

Planiraš da kreneš sa keto dijetom? Super, hajde onda da izračunamo koliko čega treba da jedeš. Keto kalkulator će izračunati koliko treba da uneseš ugljenih hidrata, proteina i masti dnevno tokom držanja keto dijete. Ako planiraš da počneš sa keto dijetom, ovo je pravo mesto za početak. Više o keto dijeti pronađi ovde.

Uz pomoć informacija koje treba da uneseš u kalkulator, napravićemo tvoj personalni profil keto ishrane.

Okej pređimo na keto kalkulator…

Zašto su potrebne informacije koje se unose u keto kalkulator?

Svako ima svoj cilj sa keto dijetom, neko želi drastično da smrša, dok neko želi da održava svoju telesnu težinu. Naš cilj je da rezultati kalkulatora budu pouzdani, tačni i prilagođeni svim korisnicima ma koji cilj oni imali.

Bitno je da napomenemo da kalkulator briše sve unete rezultate čim se stranica napusti. Drugim rečima sve unete informacije potpuno privatne i bezbedne.

Informacije i formule koje koristi keto kalkulator

Keto kalkulator uzima u obzir sledeće informacije i formule kako bi odredio tvoj personalni program ishrane:

 • Pol, težina (kg), visina (cm) i godine su potrebne informacije kako bi kalkulator izračunao tvoj bazalni metabolizam (BMR). Kalkulator koristi sledeće BMR formule: BMR za žene= 655 + (9,6 × težina u kg) + (1,8 × visina u cm) – (4,7 × starost u godinama)BMR za muškarce: BMR = 66 + (13,7 × težina u kg) + (5 × visina u cm) – (6,8 × starost u godinama)
 • Trening aktivnosti i vrsta posla su potrebni kako bi kalkulator izračunao tvoju ukupnu potrošnju kalorija (TDEE). Kalkulator koristi sledeće TDEE formule:
  TDEE = BMR (bazalni metabolizam) + TEF (energija koja se troši na varenje) + NEAT(energija koja se troši na aktivnosti koje nisu vežbanje) + TEA (energija koja se troši na vežbanje)
 • Cilj koji želiš dijetom postići. Kalkulator nudi četiri opcije i računa ih na sledeći način: Održavanje težine – Dnevni unos kalorija je isti kao ukupna dnevna potrošnje kalorija; Postepeno mršavljenje – Dnevni unos kalorija je 90% ukupne dnevne potrošnje kalorija; Optimalno mršavljenje – Dnevni unos kalorija je 80% ukupne dnevne potrošnje kalorija; Intezivno mršavljenje – Dnevni unos kalorija je 70% ukupne dnevne potrošnje kalorija;

Rezultati kalkulatora zasnovani su na standardnoj keto dijeti. To znači da 70% dnevnih kalorija treba da dolazi iz masti, 20% proteina i 10% ugljenih hidrata. Standardna keto dijeta je najsigurnija i najviše naučno ispitana keto metoda.

Rezultati keto kalkulatora

Na osnovu unetih podataka unetih u polja, keto kalkulator će izračunati tvoje personalne rezultate. Bitno je da napomenemo da su kalkulacije su zasnovane na standarnoj keto dijeti 70% masti, 20% proteina i 10% ugljenih hidrata. Kalkulator daje sledeće rezultate:

 • Saznaćeš koliko treba da unosiš kalorija dnevno tokom keto dijete.
 • Saznaćeš koliko treba da uneseš ugljenih hidrata, masti i proteina u toku dana.
 • Saznaćeš koliki je tvoj bazalni metabolizam, tj. koliko tvoj organizam troši kalorija u umirovanju.
 • Saznaćeš tvoju ukupnu dnevnu potrošnju kalorija (TDEE)

Uputstvo za korišćenje keto kalkulatora

Kako se koristi keto kalkulator? Vrlo jednostavno. Sve što treba da uradiš je da pratiš uputstvo koje se nalazi ispod.

 • Prvi korak je da uneseš tvoj pol, visinu, težinu, godine i zatim klikneš sledeći korak.
 • Drugi korak je da kažeš keto kalkulatoru koje fizičke aktivnosti obavljaš u toku dana, vrstu posla koju radiš i zatim klikneš sledeći korak.
 • Treći korak je da uneseš cilj koji želiš da ostvariš držanjem keto dijete. To može biti brzo, postepeno mršavljenje ili održavnje iste kilaže. Nakon toga klikni sledeći korak.
 • U četvrtom koraku kalkulator će izračunati tvoj preporučeni dnevni unos makro nutrijenata.