Indeks telesne mase BMI

Jun 3, 2021 • 5 min čitanja

Šta je indeks telesne mase – BMI?

Indeks telesne mase (body mass index ili skraćeno BMI) je opšti pokazatelj da li imaš zdrav odnos težine i visine. Dobijena vrednost ti može pokazati kojoj kategoriji pripadaš. [1] 

Razlikujemo nekoliko kategorija: [2]

 • podhranjenost
 • normalna težina
 • prekomerna težina
 • gojaznost
 • ekstremna gojaznosnost

Drugim rečima, visok indeks telesne mase je znak prekomerne masti u telu. Sa druge strane, nizak BMI je pokazatelj premalo masti u telu. Što je veći BMI, veće su šanse za razvoj ozbiljnih stanja. Međutim veoma nizak BMI takođe može da izazove zdravstvene probleme.

Kako se računa indeks telesne mase – BMI?

Indeks telesne mase (BMI) možeš izračunati tako što ćeš tvoje kilograme podeliti sa tvojom visinom na kvadrat. [1]

indeks telesne mase formula

Indeks telesne mase – BMI za odrasle

BMI se računa isto za sve godine. Međutim, interpretira se drugačije za decu i odrasle. Odrasli stariji od 20 godina BMI treba da tumače na osnovu sledećih standardnih kategorija težine: [3]

 • Ako je BMI ispod 18,5 – U kategoriji si pothranjenih
 • Ako je BMI u rasponu 18,5 – 24,9 – Imaš normalnu težinu
 • Ako je BMI u rasponu 25 – 29,9 – Imaš prekomernu težinu
 • Ako je BMi je veći od 30 – Spadaš u kategoriju gojaznih

Tvoj BMI možeš izračunati brzo i lako uz pomoć našeg kalkulatora. Još jednom napominjemo, rezultat BMI-a može se primeniti samo na odrasle osobe.

BMI kalkulator

Indeks telesne mase – BMI za decu i tinejdžere

Indeks telesne mase (BMI) se različito tumači za osobe mlađe od 20 godina, ali formula ostaje ista. [4]

Kao što znaš, količina telesne masti se menja sa godinama. Takođe se količina telesne masti razlikuje kod dečaka i kod devojčica. Devojčice obično steknu veću količinu telesne masti i razviju je ranije od dečaka.

Za decu i tinejdžere, koristi se tabela koja BMI izražava kroz takozvane percentile, odnosno postotak. Svaki percentil izražava BMI deteta u odnosu na drugu decu istog uzrasta i pola. [4]

shematski indeksa telesne mase za decu u percentilima

Izvor: US Centers for Disease Control and Prevention [4]

Na primer, dete se smatra gojaznim ako je BMI koji je 95 ili iznad 95 percentila. To znači da dete ima više telesne masti nego 95 posto dece iste starosti i pola. [4]

 • Ako dete je u manje od 5 percentila onda spada u kategoriju pothranjenih.
 • Ako dete je između 5 i 85 percentila onda ima normalnu kilažu.
 • Ako dete je između 85 i 95 percentila onda ima prekomernu kilažu.
 • Ako dete ima 95 ili više percentila onda spade u kategoriju gojaznih.

Preciznije metode za utvrđivanje gojaznosti

Indeks telesne mase može poslužiti za rano otkrivanje bolesti gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Međutim za detaljniju sliku potrebno je uraditi temeljna ispitivanja.

Temeljna ispitivanja uključuju merenje debljine nabora kože, procenu ishrane, fizičke aktivnosti, porodičnu istoriju bolesti, itd.

Ko ne treba da koristi indeks telesne mase?

Indeks telesne mase ne treba da koriste bodybuilderi, maratonci, trudnice, starije osobe ili mala deca. To je zato što BMI ne uzima u obzir odnos mišića i masti, već samo ukupnu težinu.

Osobe sa većom mišićnom masom, poput sportista, mogu imati visok BMI, ali ne moraju biti pod većim zdravstvenim rizikom. U ovom slučaju BMI može preceniti količinu telesne masti.

Oni sa nižom mišićnom masom, poput dece koja nisu završila rast ili starije osobe koje možda gube deo mišićne mase, mogu imati niži BMI. Nasuprot prethodnom, u ovom slučaju BMI može potceniti količinu telesne masti.

Tokom trudnoće i dojenja, žensko telo se menja, pa upotreba BMI nije prikladna.

Indeks telesne mase i zdravlje

Prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, više od dve trećine odraslih osoba su u kategoriji prekomerne telesne težine, a svaka treća odrasla osoba je gojazna. Oko 17 posto dece i tinejdžera (uzrasta od 2 do 19 godina) smatraju se gojaznim. [6]

Ljudi se uglavnom goje zbog prekomernog unosa energije. Telu je potrebna određena količina energije iz hrane da bi pravilno funkcionisalo. Ova energija se unosi u obliku kalorija.

Upravo je energetska neravnoteža jedan od najvećih faktora koji doprinose gojenju.

Tvoja težina će ostati ista ako uneseš isti broj kalorija koje telo potroši (sagori) tokom dana. Međutim ako uneseš više kalorija nego što potrošiš, vremenom ćeš se ugojiti. Klikni ovde da izračunaš koliko ukupno kalorija trošiš dnevno TDEE i stopu bazalnog metabolizma BMR.

Visok indeks telesne mase (BMI) je znak da je telo u opasnosti. On nam govori da je potrebno da snizimo telesnu kilažu i da brinemo o svom zdravlju.

Rizici visokog indeksa telesne mase

Visok BMI je povezan sa većim rizikom od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su:

 • Bolesti srca
 • Visok krvni pritisak
 • Oboljenje jetre
 • Osteoartritis
 • Dijabetes
 • Karcinom dojke, debelog creva i bubrega

Ako je tvoj BMI visok, fizička aktivnost tri puta nedeljno i kvalitetna dijeta mogu da ti pomognu da dođeš do normalne težine.

Rizici niskog indeksa telesne mase

Baš kao što visok BMI može da izazove zdravstvene probleme, to može i vrlo nizak BMI. Nedostatak dovoljne telesne masti može dovesti do:

 • Slabljenja kostiju
 • Smanjenja imunoloških funkcija
 • Srčanih problema
 • Nedostatka gvožđa

Ako imaš nizak BMI, povećanje količine hrane koju svakodnevno jedeš ili smanjenje aktivnosti može ti pomoći da se ugojiš i povećaš BMI.

Kratak istorijat kako je BMI nastao

Belgijski matematičar Kuetelet je početkom 19 – og veka razvio BMI formulu. Takođe je razvio i BMI skalu za brzu procenu stepena prekomerne težine, gojaznosti i opšteg zdravlja populacije. Želeo je da pomogne vladama u odlukama kako efikasnije da raspodele zdravstvene i finansijske resurse.

Adolphe_Quételet_indeks-telesne-mase

Zanimljivo je da je Kuetelet izjavio da BMI nije bio koristan u proučavanju pojedinaca, već da pruži brzi pregled ukupnog zdravlja populacije.

Ipak, kasnije je njegova formula postala popularna i za merenje zdravlja pojedinca. Od 1980. godine Svetska zdravstvena orgainzacija ga uvodi u zvaničnu upotrebu i BMI postaje standard za definisanje gojaznosti.